uwaga 1 KOMUNIKAT! - zmiany w lokalizacji referatów Urzędu Gminy w Rakowie

Szanowni Państwo,
Zadanie inwestycyjne pn. „Wzrost efektywności energetycznej w sektorze publicznym w Gminie Raków poprzez kompleksową termomodernizację budynku Urzędu Gminy" zostało zakończone. 
Stopniowo poszczególne referaty będą przenoszone z tymczasowej siedziby z ul. Jana Sienieńskiego 20 (budynek po byłej szkole podstawowej) na ul. Ogrodową 1 (tzw. "stary" urząd).
Dane teleadresowe w trakcie przenoszenia będą się zmieniać. Należy śledzić niniejszą stronę, aby uniknąć pomyłek w kontaktach z Urzędem. 

Aktualne dane teleadresowe: Urząd Gminy w Rakowie - stanowiska pracy - telefony

Kolejny warsztat kulinarny zaplanowany w ramach projektu „Gotuj się” w ramach programu Odnowa Wsi Świętokrzyskiej 2010 finansowanego ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego odbył się w dniu 13 listopada 2010 r. Realizowany był pod hasłem „Runo leśne w kuchni” i „Tradycyjne Boże Narodzenie w Gminie Raków”.

 

 

Gospodarzami spotkania były panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Celinach i druhowie strażacy z Ochotniczej Straży Pożarnej w Celinach.

Przybyłych gości powitał komendant OSP w Celinach pan Stanisław Gratka  oraz panie  z Koła Gospodyń Wiejskich w Celinach. Gośćmi warsztatów byli pan Piotr Żołądek – Wicewojewoda Świętokrzyski, Alina Siwonia - Wójt Gminy Raków, Zdzisław Pniewski – Prezes Lokalnej Grupy Działania „ Białe Ługi”, Małgorzata Michałowska - Wójcik – Z-ca Dyrektora Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach, Joanna Karwacka – przedstawicielka Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Marek Maciągowski – redaktor Echa Dnia, Agnieszka Zwierzyńska – kierownik Centrum Kultury Fizycznej i Rozwoju Lokalnego w Rakowie oraz przedstawicielki Kół  Gospodyń Wiejskich z  Barda i Szumska.
Zaproszona na spotkanie pani Barbara Barszcz zaprezentowała swoja pasję jaka jest origami  i zaproponowała współpracę w tej dziedzinie z Kołami Gospodyń Wiejskich naszej gminy.

Na stołach królowały „Korzeńskie kotlety”, „Celiński mieloniec”, „Celińskie kapuśniaczki” oraz „ Grzybówki Celińskie”. Nie zabrakło również sałatek, smalcu z grzybami, ogórków kiszonych, pierogów i wspaniałych ciast. Uczestnicy degustowali przygotowane potrawy, wymieniali się doświadczeniami kulinarnymi i przepisami.

Po części oficjalnej i degustacji rozpoczęły się śpiewy.

Ostatnim etapem projektu jest przygotowanie i wydanie książki kulinarnej promującej tradycyjne i lokalne przepisy potraw.

Książka, która ukaże się na przełomie listopada i grudnia bieżącego roku pozwoli na szerszą promocję potraw zawierających „Rakowskie Smaki”.


Krystyna Jóźwik
Centrum Kultury Fizycznej i Rozwoju Lokalnego w Rakowie

 
GOTUJ SIĘ -  w Celinach    GOTUJ SIĘ -  w Celinach 
     
GOTUJ SIĘ -  w Celinach    GOTUJ SIĘ -  w Celinach 
     
GOTUJ SIĘ -  w Celinach    GOTUJ SIĘ -  w Celinach 
     
GOTUJ SIĘ -  w Celinach   

Baner - Świętokrzyskie szlaki turystyczne - przekierowanie do strony https://swietokrzyskie.szlaki.pttk.pl/