Zgodnie z art. 173 Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że serwis Gminy Raków korzysta z plików "cookies". Użytkownik serwisu może zmienić w swojej przeglądarce internetowej ustawienia "cookies" tak, aby pliki te nie były używane. Brak zmiany ustawień przeglądarki będzie świadomym aktem woli i akcetpacji plików "cookies" pochodzących z niniejszego serwisu. Akceptuję warunki
 
A+ A A-

Festiwal Smaków i Kapel w Rakowie

  • Kategoria: Aktualności
  • Dariusz Jóźwik
  • Odsłony: 554

01

X Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego oraz XIV Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych odbył się w dniu 16 lipca w Rakowie.

Organizatorem uroczystości było Starostwo Powiatowe w Kielcach, a gospodarzem samorządowcy i mieszkańcy z Rakowa.

Rakowski rynek zapełnił się wszystkimi możliwymi kolorami strojów ludowych, rozbrzmiał muzyką i wypełnił się zapachami potraw.

Gości powitał starosta kielecki Pan Michał Godowski, wójt Rakowa Pani Alina Siwonia, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Pan Piotr Żołądek oraz radny sejmiku Pan Grzegorz Gałuszka.

Przybyłych tłumnie gości śpiewem ze sceny powitał dziecięcy zespół ludowy ”Fijołecki” oraz śpiewające Koło Gospodyń Wiejskich „Życinianki” pozakonkursowi reprezentanci gminy Raków.

Scena wypełniła się kolejno 11 kapelami ludowymi z powiatu kieleckiego.

Kapele grały, a 31 organizacji zgłoszonych z 18 gmin powiatu kieleckiego stanęły do konkursu kulinarnego. Motywem przewodnim w tym roku była kasza. I wcale nie była „zawstydzona” , jak nazwana była jedna z potraw startująca  w konkursie, lecz królowała na wszystkich stołach, przyrządzona w różnoraki sposób.

Jury w składzie : starosta kielecki Michał Godowski, szef kuchni Best Western Grand Hotel z Kielc, prezenter telewizyjny Rafał Korus, menadżer mediów Sławomir Zieliński oraz starosta staszowski Michał Skotnicki jednogłośnie uznały, że  najlepszą potrawą w tym roku są:  „Nabite filety kaszą gryczaną, podane na pęczaku” – danie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej.

Z gminy Raków do konkursu stanęło Koło Gospodyń Wiejskich „Życinianki” z potrawą  - „Pierogi z kaszą”, Koło Gospodyń Wiejskich „Ociesanki”  z „Pierogami z kaszą jęczmienną i gryczaną oraz świeżymi grzybami”, a także Pani Jadwiga Zięcik z "Weselną potrawą po chłopsku”.

Wszyscy uczestnicy konkursu kulinarnego, a także przeglądu kapel zostali uhonorowani dyplomami.

Na zakończenie uroczystości ponownie sceną zawładnęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Życinianki”.

Nad rakowskim rynkiem unosił się balon na uwięzi, z którego chętni mogli podziwiać naszą uroczystość z lotu ptaka.

Relacja także na stronie - https://ckinfo.pl/smacznie-muzycznie-rakowie.

Krystyna Jóźwik

fot. Paulina Szewczyk, Agnieszka Rejnowicz

  1. BIP
  2. e-Urząd

program rewitalizacji gminy rakow

 450 lecie lokacji Rakowa 200 

oze pixabay CC0 logo 250

projekt dziedzictwo kultura i przyroda

Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego gminy Raków - online

mpzp rakow gugik

Film promujący Raków

 film promujacy Raków

500 plus 500

przewodnik po gminie rakow
green velo
 
przekierowanie na stronę Rządowego Centrum Bezpieczeństwa
 
Obrona Cywilna Kraju
obrona cywilna kraju logo
 
log wfosigw PGN

 Wysokość dofinansowania: 80% kosztów kwalifikowanych.

Unieszkodliwianie wyrobów zawierających azbest z terenu gminy Raków
  wfosigw        nfosigw m
Zadanie dofinansowane ze środków WFOŚiGW w Kielcach w wysokości 6 361,74 zł
oraz  z NFOŚiGW w Warszawie w wysokości 9 088,20 zł
"Pracownia edukacji ekologiczno-przyrodniczej w szkole podstawowej w Gminie Raków"
log wfosigw PGN

Zadanie dofinansowane ze środków WFOŚiGW w Kielcach w wysokości 17 512,00 zł

 
comenius
Rakowskie Aktualności Kwartalne
rakowskie aktualnosci kwartalne
"Artystyczna integracja"
001
 

Banner STMiG2017

Segregujmy odpady
(zasady segregacji)
smieci m